|

|
Rottweiler, Rottweilerom, dla Rottweilerów - ADOPCJE, POMOC, PASJA!
Pomorska Fundacja Rottka z siedzibą w Sopocie - Forum Adopcyjne
|
|
Psy policyjne |
| Autor |
Wiadomość |
mosii
|
Wysłany: 28 Sierpień 2008, 11:34 Psy policyjne
|
|
|
Już drugi raz przygotowuje psa do pracy w policji, dla zainteresownaych sprawą zbieram potrzebne informacje.
W szeregach polskiej policji służą następujące psy:
- patrolowe,
- tropiące,
- do działań antyterrorystycznych,
- do wyszukiwania zapachu zwłok ludzkich,
- do ratownictwa wodnego,
- osmologiczne.
http://www.opolska.policj... ... ew/185/89/
na zdjeciu nasz fundacyjny Kastor:)
"PRÓBY CHARAKTERU PSA
§5
1. W celu sprawdzenia i oceny predyspozycji psa do tresury poddaje się go przed zakupem
próbom charakteru, które obejmują:
1) aportowanie;
2) szukanie ukrytego przedmiotu;
3) reakcję na strzał, hałas;
4) obronę opiekuna i popęd do ścigania osoby uciekającej;
5) samodzielność i czujność.
2. Próby wymienione w ust. 1 przeprowadza się poza miejscem stałego pobytu psa.
3. Szczegółowy charakter prób wymienionych w ust. 1 uzależniony jest od kategorii,
w jakiej pies będzie tresowany.
4. Do prób należy przystępować z psem wypoczętym i wybieganym.
§6
1. Celem próby aportowania, jest sprawdzenie czy pies aportuje różne przedmioty rzucane
bądź wynoszone i ukrywane.
2. Podczas próby, należy przestrzegać następujących zasad:
1) do aportowania używać różnych przedmiotów (miękkich i twardych, o różnych
kształtach) np. kawałek gumowego węża, piłeczkę, drewniany klocek, plastikową
rurkę;
2) pies musi mieć możliwość zapoznania się (np. poprzez krótkotrwałą zabawę)
z przedmiotem, który zostanie wykorzystany podczas próby;
3) przedmiot powinien zostać odrzucony bądź wyniesiony i ukryty na odległość
co najmniej 20 m;
4) przedmiotów nie należy odrzucać bądź wynosić |
|
|
|
 |
mosii
|
Wysłany: 28 Sierpień 2008, 12:22 Re: Psy policyjne
|
|
|
Wbrew powszechnej opinii egzamin wstępny w Sułkowicach maja szanse zdać tylko psy wybitne i doskonale przygotowane.
Nowością jest badanie na dysplazje, psy z C odpadają.
Przyszłoscia kynologii policyjnej sa rottweilery(co by mi sie marzyło) owczarki niemieckie zupełnie sie juz nie nadają i pod wzgledem charakterologicznym i zdrowotnym. Koordynatorzy poszukują własnie rottweilerów. |
|
|
|
 |
Jolus

|
Wysłany: 28 Sierpień 2008, 16:13 Re: Psy policyjne
|
|
|
[quote="mosii":109pzsla]owczarki niemieckie z[/quote:109pzsla]chyba,że zaczną w końcu prowadzić niemieckie linie użytkowe, a nie "modnisie" z zadem na piętach. Widziałam ostatnio takiego psa, marzą mi się w Polsce właśnie takie psy, zrównoważone, piękne, takie "Szarikowe" po prostu.
A Rottki są jednymi z głównych psów policyjnych w Chinach ostatnio się wywiedziałam. Tylko nie mogę znaleźc strony ośrodka jak Sułkowice, w Chinach. |
_________________ bonum ex malo non fit |
|
|
|
 |
akacha

|
Wysłany: 28 Sierpień 2008, 21:38 Re: Psy policyjne
|
|
|
Jolus, daj nam zdjecia chińskich psów policjantow . mosii, superpomysł, juz dawno nosiłam sie z załozeniem takiego tematu, nosiłam nosiłam i sie przyniosłam na gotowe . jak fajnie  |
_________________ akacha
Jeśli bliska jest Ci działalność Pomorskiej Fundacji Rottka, wyślij SMS o treści: AT ROTTKA 1 na numer 73068. Koszt wysłania SMS wynosi 3,69 zł brutto. W odpowiedzi otrzymasz SMS z możliwością ściągnięcia psiego zdjęcia z logo Fundacji.
 |
|
|
|
 |
mosii
|
Wysłany: 29 Sierpień 2008, 15:16 Re: Psy policyjne
|
|
|
"[b:2sklgrll]WYMOGI ZDROWOTNE [/b:2sklgrll]
§ 1
1. Do tresury kwalifikuje się psy bez względu na płeć, w wieku od roku do dwóch lat,
o budowie i szacie zgodnej z wzorcem rasy, w odpowiedniej kondycji fizycznej
i psychicznej.
2. Wyjątkowo, po konsultacji z przedstawicielami szkoły, dopuszcza się odstępstwa
w zakresie wieku psów:
1) dla psów przeznaczonych do szkolenia przez doświadczonych przewodników;
2) dla psów o szczególnych predyspozycjach psychicznych do tresury;
3) dla psów ras późno dojrzewających pod względem psychicznym.
3. W momencie zakupu psy muszą posiadać:
1) aktualne zaświadczenie o szczepieniu przeciwko wściekliźnie;
2) wyniki badania w kierunku dysplazji stawów biodrowych (za wyjątkiem szczeniąt
i psów ras małych);
3) urzędowe świadectwo zdrowia psa |
|
|
|
 |
ALEBAZI

|
Wysłany: 29 Sierpień 2008, 15:21 Re: Psy policyjne
|
|
|
bossskie ech, żeby tak wszystkich agresorów udało się do pracy wysłac  |
|
 |
kwapa
|
Wysłany: 29 Sierpień 2008, 15:47 Re: Psy policyjne
|
|
|
Fajny, fajny... a jakie kupy w samochodzie fajne robi  |
|
|
|
 |
ALEBAZI

|
Wysłany: 29 Sierpień 2008, 16:28 Re: Psy policyjne
|
|
|
Oj to Twój samochód jest wszystkiemu winny najwyraźniej tak działa na psy  |
|
 |
akacha

|
Wysłany: 29 Sierpień 2008, 23:54 Re: Psy policyjne
|
|
|
[quote="mosii":2cgcuhpt]"
Tutaj Kastor, osobiscie testowany na agresję na Pani Prezes (zabrany ze schroniska w Tychach)
[/quote:2cgcuhpt]
no stety, albo niestey, ale to prawda . zastanawiałysmy sie z mosii podczas jak u niej byłam, czy Kastor bedzie się nadawał do pracy, bo wydawało nam się, ze był bity wczesniej i boi sie uniesionej reki oraz kija.
to by dyskwalifikowało go jako nieustraszonego, wyszkolonego w przyszłości funkcjonariusza, bo wiadomo, ze uniesienie rąk w sytuacjach ataku zdarzają sie nagminnie, a już zamachnięcia to na bank.
Terrorystka mosii ze mną masochistką postanowiłysmy się zatem przekonać jak to z KASTOREM JEST. PONIEWAŻ KIJA DO BICIA U MOSII NIE NAJDZIESZ, W ROLI STRASZAKA WYSTAPIŁA nieco zuzyta, ale zdatna jeszcze i całkiem przystojna miotełka.
wyobrażacie sobie jak wygladałam latając z tą miotłą po wybiegu (nie mylić z lataniem NA MIOTLE! ), rycząc jak raniony zwierz, najgroźniej i najgłośniej jak potrafilam (potem zbawienne hallsy na zranione gardło).
do pełni obrazu: mosii trzymająca Kastora na napręzonej smyczy i szczująca na mnie jak się da. z tą miotła latałam mu przed nosem, zamachujac się, udając chęć uderzenia, cały czas porykując wdzięcznie dla dodania właściwej dramaturgii.
okazało się, ze na takie zachowania Kastor cofał się, ale ... tylko w kojcu. na zewnątrz, pod wodzą przewodnika (w roli głownej mosii ) nie cofał się, a nawet napierał na mnie!
no cofanie się w kojcu wyjaśniło wszystko, musiał go tam ktoś okładac, pies zapamiętał, ale nie kojarzył zamachów poza kojcem negatywnie, czuł się mocny.
próba, mimo tego, ze byłyśmy zganiane jak klacze po wielkiej pardubickiej, wypadła dobrze. nie do końca profesjonalna próba psa, ale przeprowadzona z pełnym zaangazowaniem i poświęceniem:), na skraju bezpieczeństwa mojego tyłka wystawionego na Kastora. ufałam mocnym łapkom mosii, ze zdoła go utrzymać i pomimo tej niezachwianej pewności co jakiś czas łypałam slepiem, czy aby nie luzuje . nie luzowała, to nacierałam .
może jeszcze kiedys powtórzymy, mysle, ze najbardziej zadziwiony to był Kastor .
No i najważniejsze: Kastor zdał egzaminy bez zastrzeżeń, oczywiście po wcześniejszym przygotowaniu .
To odcinek pierwszy, a potem opowiem, jak z tymi psami - funkcjonariuszami się zaczęło . w miarę czasu i weny - cierpliwości  |
_________________ akacha
Jeśli bliska jest Ci działalność Pomorskiej Fundacji Rottka, wyślij SMS o treści: AT ROTTKA 1 na numer 73068. Koszt wysłania SMS wynosi 3,69 zł brutto. W odpowiedzi otrzymasz SMS z możliwością ściągnięcia psiego zdjęcia z logo Fundacji.
 |
|
|
|
 |
ALEBAZI

|
Wysłany: 30 Sierpień 2008, 00:16 Re: Psy policyjne
|
|
|
matko bosska, aż się boję ciągu dalszego  |
|
 |
akacha

|
Wysłany: 30 Sierpień 2008, 08:59 Re: Psy policyjne
|
|
|
[quote="ALEBAZI":13n30h02]:mrgreen: matko bosska, aż się boję ciągu dalszego [/quote:13n30h02]
dalszego nie bedzie, bo Kastro ma sie dobrze i raczej nasze działania krzywd w jego psychice nie wyrządziły . za to moze jak się da, to bedzie od początku w końcu  |
_________________ akacha
 |
|
|
|
 |
Pistacja

|
Wysłany: 30 Sierpień 2008, 10:53 Re: Psy policyjne
|
|
|
czytałam z zapartym tchem
kiedy będzie ciąg dalszy  |
_________________ INFORMUJĘ IŻ PONIŻSZY BANER JEST DOWCIPEM !!!
 |
|
|
|
 |
ubuntu
|
Wysłany: 29 Wrzesień 2008, 18:48 Re: Psy policyjne
|
|
|
Jak przeczytałem co wy wyrabiałyście z kastorem to jestem pod wrażeniem kastora . Powiem tak amatorka, w ten sposób bardzo trudno bedzię wam przygotować psy do służb. Monia potrzebuje mufy i faceta który ją ubierze oraz kilku lekcji jak psa wyciągnąć. Pomału otwiera się wam furtka do woja i żandarmeri ( tam problemem będzie Alek) według którego najwspanialsze są owczary. U nich mniejsze znaczenie ma aport.Szukając psów byłem w kilku fabrykach gdzie takie psy robią , oni tez oblewają egzaminy na psy policyjne. Moni pokazałem kilka myków ale to jest tak rozległy temat że musicie się w jakis sposób podszkolić w tresurze. Może uda sie wam wjechać na następne warsztaty tylko dla psów patrolowych. Siemka. A moja głowa już w tym żeby z Kastora zrobić mistrza. |
|
|
|
 |
akacha

|
Wysłany: 29 Wrzesień 2008, 18:58 Re: Psy policyjne
|
|
|
witaj ubuntu , miałyśmy w dodatku pełną świadomośc tej amatorki , ale na tamta chwilę lepszego wyjścia nie było  |
_________________ akacha
 |
|
|
|
 |
kwapa
|
Wysłany: 29 Wrzesień 2008, 19:50 Re: Psy policyjne
|
|
|
Witaj [b:2oe58owg]ubuntu[/b:2oe58owg]... Ja chyba pana skądś znam  |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 15 |
|
|